a) Els problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa.
Actualment, l’Ajuntament de Malgrat de Mar té regulats els procediments d’intervenció municipal en l’edificació i ús del sòl i del subsòl a través de dues ordenances:
- Ordenança reguladora de l’atorgament de llicències de primera ocupació o utilització d’edificis i instal·lacions (aprovada definitivament el 20-1-2000)
- Ordenança reguladora de la tramitació dels expedients urbanístics (aprovada definitivament el 30-7-2004).
A més a més, l’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana (aprovada definitivament l’1-9-2008) preveu a l’art. 53 l’import de la garantia a dipositar per la correcta reposició dels elements urbans i serveis públics afectats per les obres.
Les determinacions de les Ordenances de tramitació d’expedients urbanístics han quedat desfasades per l’aprovació de normativa de rang superior que ha incidit directament en llur contingut. Així, entre d’altres es poden esmentar:
- Decret legislatiu 1/2010, de 3 d’agost pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei d’Urbanisme (TRLU).
- Decret 64/2014, de 13 de maig, pel qual s’aprova el Reglament sobre protecció de la legalitat urbanística (RPLU).
- Llei 16/2015, de 21 de juliol, de simplificació de l’activitat administrativa de l’Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya i d’impuls de l’activitat econòmica (LSAA).
- Reial Decret 1000/2010, de 5 d'agost, sobre visat col·legial obligatori.
-Decret 89/2010, de 29 de juny, pel qual s'aprova el Programa de gestió de residus de la construcció de Catalunya, es regula la producció i gestió dels residus de la construcció i demolició, i el cànon sobre la deposició controlada dels residus de la construcció, modificat pel Reial Decret 210/2018.
b) La necessitat i oportunitat de la seva aprovació.
Les ordenances municipals esmentades han quedat obsoletes i en alguns preceptes disconformes amb la normativa legal i reglamentària actualment vigent. Així, per exemple, no preveuen el règim de comunicació prèvia ni els actes no subjectes a intervenció, continuen exigint el règim de llicència per la primera ocupació d’edificis quan està subjecte a comunicació prèvia, o la documentació a presentar pels interessats tampoc s’ajusta a les normatives superiors.
L’actualització de les esmentades ordenances resulta necessària, en compliment de l’art. 128.3 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPACAP) que preveu que: “Les disposicions administratives s’han d’ajustar a l’ordre de jerarquia que estableixin les lleis. Cap disposició administrativa no pot vulnerar els preceptes d’una altra de rang superior”.
És competència municipal la potestat reglamentària en els termes de la legislació estatal i autonòmica, en matèries com urbanisme, d’acord amb l’art. 25.2.a) de la Llei 7/1985, reguladora de les bases de règim local.
c) Els objectius de la norma.
Els objectius que es pretenen assolir amb l’aprovació d’una “Ordenança reguladora dels procediments d’intervenció municipal en l’edificació i l’ús del sòl i del subsòl” són:
- Derogació de les ordenances actualment vigents atès que no s’adeqüen a les modificacions legislatives i reglamentàries que s’han produït amb posterioritat a la seva aprovació.
- Facilitar una eina sistemàtica, racional i integradora que permeti conèixer als interessats de forma fàcil i ràpida la regulació tant de la informació urbanística com de la tramitació del procediment, segons les particularitats de les tipologies de llicències urbanístiques i comunicacions prèvies.
d) Les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores.
L’aprovació d’una nova ordenança (o modificació de les ordenances existents) és l'única alternativa reguladora, per la qual cosa, respon al principi de potestat reglamentària, previst a l’art. 128 de la LPACAP i als principis de bona regulació que recull l’art. 129 del mateix cos legal, que es concreten en els de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.
Compartir